Sıkça Sorulan Sorular
-
Taşıt sahipleri, 31 Ocak 2025 tarihine kadar TTB siparişi verdikleri takdirde, montaj işlemlerini en geç 30 Nisan 2025 tarihine kadar tamamlayabilirler. Ancak, 1 Şubat 2025 tarihinden itibaren verilen TTB siparişlerinde, TTB montajı tamamlanmadan akaryakıt fişleri gider beyanında kullanılamayacaktır.
-
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), akaryakıt istasyonlarında yapılan satışlarda taşıt plakasının otomatik olarak okunarak kayıt altına alınmasını sağlayan bir sistemdir. Amaç, akaryakıt piyasasında kayıt dışılığı azaltmak, vergi kayıp ve kaçaklarını önlemek ve haksız rekabeti engellemektir
-
Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dâhil olan ve işte kullanılan taşıtların akaryakıt tüketimlerinin gider olarak kaydedilebilmesi için bu taşıtlara TTB monte edilmiş olması ve taşıtların akaryakıt alımlarının UTTS üzerinden gerçekleştirilmesi zorunludur.
Zorunluluk kapsamında olmayan taşıtlara da ihtiyari olarak TTB monte ettirilebilir. Taşıtın sahipliğinin, kullanım hakkının veya taşıtın plakasının değişmesi durumlarında, taşıta takılı olan TTB’nin taşıtın yeni sahibi veya işletmecisi tarafından değiştirilmesi gereklidir.
-
UTTS kapsamında yer alan taşıta TTB taktırılmaması akaryakıt alımını kısıtlayan bir durum değildir. Ancak, UTTS’de düzenlenmeyen akaryakıt fişleri gider beyanında kullanılamayacak ve mükelleflerin bunları vergi indirimine konu etmeleri mümkün olamayacaktır.
-
Ticari amaçla kullanılan ve akaryakıt harcamaları gider olarak gösterilmek suretiyle vergi indirimine konu edilecek taşıtlara TTB taktırma zorunluluğu vardır. Aksi durumda akaryakıt harcamaları vergi beyanında gider olarak gösterilemeyecektir.
-
TTB, yakıt alınan taşıtların yakıt depo girişine monte edilen, taşıta ait plaka bilgisini içeren ve bu bilgiyi Taşıt Tanıma Okuyucu Cihazı (TTO) ile paylaşan pasif bir cihazdır.
-
TTO, akaryakıt pompa tabancalarına takılan ve TTB üzerindeki plaka bilgisini okuyarak ödeme kaydedici cihaza ileten aktif bir cihazdır.
-
Akaryakıt piyasasında kayıt dışı ekonomiyle mücadele, vergi kayıp ve kaçaklarının önlenmesi, haksız rekabetin engellenmesi, vergi gelirlerinin artırılması ve tüketici güveninin sağlanması gibi faydaları vardır.
-
UTTS mevzuatı kapsamında, taşıt plaka bilgisi TTB’ye kaydedilecek ve cihaz sadece kaydı yapılan taşıta ait bilgilerle kullanılabilecektir. Bu sebeple, taşıtın sahiplik ve/veya plaka bilgisinin değişmesi durumunda taşıta takılmış olan TTB geçersiz hale gelecektir. Aracın satışı durumunda, taşıtın yeni plaka ve/veya yeni sahiplik bilgilerini ihtiva eden yeni bir TTB cihazının yetkili montaj firması tarafından takılması gerekmektedir.